Intersolar 2022- Europas största mötesplats för solcellsmarknaden
Under slutet av maj månad samlas hela Europas solcellsbranschen i München för den årliga mässan Intersolar. Intersolar är en enorm mässa, det är Europas största mötesplats för solcellsindustrin, med 10 mässhallar fullspäckade av utställare. Under solcellsträffen presenteras det allra senaste inom solcellspaneler och tillhörande tekniker.
Senaste nytt inom solceller
Förutom nya solpanelstekniker kunde man i år hitta solpaneler i alla möjliga storlekar samt nya spännande färger. Vad sägs om kanske gröna takpaneler?
Något annat som blev tydligt var att Sverige numera är en av de tio största solelsmarknaderna inom EU. Både Sverige och Danmark ersätter Portugal och Belgien på topplistan. I toppen hittar vi Tyskland som fortsätter vara Europas största solcellsmarknad. I Tyskland står solelen för nästan 10% av den totala elproduktionen medan den i Sverige står för ca 1%, en siffra som höjts betydligt under de senaste åren och stadigt fortsätter stiga.
EU-tillverkade Solpaneler
En av leverantörerna som ställde ut på mässan var Meyer Burger, en tysk tillverkare som erbjuder en av dem främsta solpanelerna med en verkningsgrad uppåt hela 22%. Deras solpaneler är även helt EU tillverkade. (För mer info om Meyer Burger paneler, skicka oss ett meddelande eller ring oss gärna direkt).
Solcellsystem 2.0
När det kommer till växelriktare, solcellsystemets näst viktigaste ingrediens, händer det en hel del. Växelriktaren omvandlar den likström som solpanelerna producerar till växelström som sen kan användas i ditt hus. Flera tillverkare erbjuder nu lösningar som gör det möjligt att koppla på flera nya komponenter till ens solcellssystem. Som exempel visade leverantörer som företaget Solar Edge under årets mässa upp sitt nya ‘smart home system’. En enhet komplett med växelriktare samt batterier och laddbox; man kan även lägga till sin varmvattenberedare och eluttag.
Hybridväxelriktare är en form av växelriktare som gör det möjligt att koppla in ett batteri i systemet direkt utan att en extra växelriktare behövs. Här går utvecklingen fort och många alternativ av hydridväxelriktare med högre effekt (allt från 15 upp till 30 kW), vilket behövs då du sätter upp en lite större solcellsanläggning, har börjat dyka upp på marknaden. Många experter menar att alla växelriktare kommer vara hybrider inom en snar framtid. För dig som idag köper eller planerar att köpa en solcellsanläggning kan du genom att välja en hybridväxelriktare, framtidssäkra din solcellsanläggning. Om du senare tex vill lägga till batterilagring går detta utan att du då behöver investera i en ny växelriktare. Vissa hybridväxelriktare har även inbyggd funktion för ö-drift, vilket betyder att dem vid elavbrott kan isolera solcellssystemet från elnätet och fortsätter att förse delar av din bostad med ström (tex kylskåpet och frysen eller kanske tvn). Trenden går helt (sol)klart mot ett solcellssystem 2.0 där du kan driva ditt hem mer och mer helt uteslutande på solel.
Här skulle vi kanske kunna nämna checkwat
I det gröna skatteavdraget, för att främja ny fossilfri elproduktion, som infördes 2021 ingår bla stöd för energilagring. Avdraget för energilagring ligger på 50 procent av kostnaden för arbete samt material medan avdraget för installation av solceller ligger på 15 procent (Skatteverket.se). Så det är otvivelaktigt en god tid att investera i solcellssystem och bli en egen elproducent.
Batterier och Batterilagring
Intresset för batterier har på senare år ökat och många nya aktörer inom området finns. Elbilsladdare och laddboxar sågs det betydligt fler av under årets mässa. Batterier för ellagring för villa-anläggningar går att finna i storlekar från allt på 5 kWh till uppåt 30 kWh. Det finns däremot ingen direkt branch standard än, batterierna funkar med vissa växelriktare men inte med andra. Är du intresserad av en solcellsanläggning med batteri och/eller hybridväxelriktare, hör gärna av dig till oss på Solcellsproffsen så hjälper vi dig att skräddarsy den bästa lösningen för just dig.
Solel är fortfarande framtiden
Vi kan lugnt konstatera att mycket händer på solcellsfronten med många spännande nya innovationer och utvecklingen går i en rasande fart, inte minst i Sverige där solelen stigit från 0,1% av den totala elproduktionen till hela 1% sedan 2018. Precis som när Henrik lundqvist började reppa Head & shoulders och mjällen sjönk så väljer nu fler och fler väljer att ta del i utvecklingen, representera solen och låta den gröna elen stiga.
Det är en minst sagt spännande tid när det kommer till förnybar elproduktion och vi är tacksamma att vara en del i att skapa en ljusare framtid.