Hur mycket el producerar egentligen solceller?
Och vilka faktorer påverkar solcellernas produktion?
Produktionen av solel påverkas av en mängd olika faktorer, såsom väderstreck solpanelernas lutning, solinstrålning etc. Solcellsanläggningens omfattning är också en betydande faktor.
Det är därav svårt att ge ett exakt svar på hur mycket el solceller producerar årligen. Men genom att titta på solcellernas verkningsgrad samt solcellernas effekt (mängden el (kWh) per installerad kW (kilowatt)) som anläggningen producerar kan vi bättre uppskatta den årliga produktionen. Vi kikar i den här artikeln närmare på de faktorer som påverkar dina solcellers produktionsförmåga mest.
Innehållsförtäckning:
Hur mycket bidrar solcellerna till att ladda elbilen?
För att börja konkret så är en elbil ett bra exempel för att visualisera hur mycket el ett solcellsystem genererar.
Om vi räknar med att du åker 1000 mil på ett år, med en vanlig förbränningsvolym. Säg 1.7 kWh per mil i snitt över hela året som är lite högt i kant. Så kommer du då behöva 1700 kWh för att försörja hela ditt års elförbrukning till bilen.
I Stockholmsområdet så är en vanlig produktion 145 kWh per kvadratmeter och år. Med den produktionsgraden så skulle du behöva minst 12 kvadratmeter solpaneler för att generera 1700 kWh på ett år.
Våra solcellssystem är vanligast 30-65 kvadratmeter.
Solcellers verkningsgrad & effekt
Dagens solpaneler har en verkningsgrad på cirka 19- 22%, beroende på vilken typ av solpanel det rör sig om. Detta betyder kort och gott att dessa 19-22% av den totala solenergin är det som slutligen omvandlas till brukbar el. Om vi kikar på mängden kWh, alltså mängden producerad el, per installerad kW så får vi i snitt ut runt 800–1100 kilowattimmar (kWh) per år, per installerad kW solceller. Detta är förutsatt att solcellsanläggningen befinner sig i söderläge.
För oss som inte jobbar i kilowatt motsvarar 1 kW solceller mellan 5 till 8 m² takyta. En vanlig privat solcellsanläggning är i snitt på mellan 5 kW – 15 kW i Sverige. Det beror ju helt på hur mycket takyta du har till ditt förfogande.
Få en gratis offert med besparingskalkyl
Med vår offert så kan du enkelt få reda på hur mycket du kommer spara med ett solcellssystem
Be om offertHur mycket el producerar solceller per år?
Om vi utgår från solcellsanläggning med en effekt på 10 kW, alltså en anläggning runt 50m² eller något större, kan dessa solceller producera runt 8000- 11 000 kWh solel per år. Enligt Statistiska Centralbyrån förbrukar en villa i snitt mellan 12 000- 18 000 kWh el per år. Om denna snittvilla installerar solpaneler av en effekt på 10 kW skulle runt hälften av hushållets elförbrukning täckas av egenproducerad solel.
Häftigt va? Hallå lägre elräkningar!
Hur mycket el producerar solceller per månad?
Solceller har en ojämn produktion under årets gång och produktionen ändras såklart med årstiderna i Sverige. Alltså beror mängden solel som finns tillgänglig att nyttja helt på vilken månad det är vi befinner oss i.
Majoriteten av solelen tillverkas mellan mars och oktober. Runt 75% av all solel som en solcellsanläggning producerar produceras mellan april och augusti månad. Under sommarmånadernas lång ljuva dagar får vi oftast ett överskott av solel, medan vi under vintern behöver kompensera alltemellanåt, då antalet soltimmar blir betydligt färre när vi når november, december och januari.
Solceller på 10 kW ger dig 150–1 500 kWh solel i månaden beroende på väder och antal soltimmar per dygn.
För att ge dig en tydligare bild kan du med endast 150 kWh ladda din iphone i 300 timmar. Du kan också dammsuga huset i en timme eller netflixa i 15 timmar; så du hinner ett helt Sagan om ringen marathon och lite till.
Vilka faktorer påverkar solcellernas produktion?
1) Placering av solceller
Solcellernas lutning och riktningen påverkar hur mycket solel dem kan producera. Mest optimal är en placering i sydligt väderstreck tillsammans med en lutning på 30–45 grader.
2) Skuggning av solcellerna
Om solcellerna skuggas av tex träd eller annan byggnad påverkas såklart solelproduktionen under den tiden på dygnet panelerna skuggas. Här kan man med hjälp av en så kallad optimerare motverka att anläggningens totala elproduktion sjunker om endast en eller några paneler periodvis skuggas.
3) Beläggningar såsom smuts, löv snö
Under vintern kan djup snö som fallit på solcellerna bidrar med en något försämrad produktionseffekt. Med en tillräckligt brant vinkling av solpanelerna faller snön oftast av av sig själv och panelerna behöver inget extra underhåll. Liksom snö sköljs oftast löv och smuts bort av regn och har i regel en marginell effektförsämring på den totala årsproduktionen av solel.
4) Ditt områdets solinstrålning
Solinstrålning eller insolation är ett mått på den totala mängden av solens strålning som träffar jordens markyta. Den är bland de viktigaste faktorerna när det kommer till hur mycket el solcellen kan producera. Den genomsnittliga solinstrålning i Sverige per år är runt 1 100 kWh per kvadratmeter och kan variera år till år med några procent. Gotland toppar listan med högst solinstrålning i Sverige med runt 1 200 kWh/m². Generellt brukar solinstrålningen vara på runt 800 kWh/m² i norra Sverige och närmare 1 200/m² i södra delarna.
5) Solcellernas verkningsgrad
Beroende på vilka solceller du väljer att installera kan anläggningens totala årsproduktion av el komma att skilja sig åt markant. Solcellernas effekt och verkningsgrad påverkar hur pass effektiva de är på att omvandla solens energi till elektricitet. Ju högre effekt och verkningsgrad desto mer solel kommer kunna produceras.
Vi på Solcellsproffsen har noga valt ut solcellspaneler med bästa möjliga kapacitet av högsta kvalitet för att kunna erbjuda våra kunder inte enbart det bästa möjliga priset, utan främst för högpresterande solcellsanläggningar anpassade helt efter Era behov. Önskar du också bli din egna elproducent kan vi hjälpa dig med ditt solcellssystem.
Varma hälsningar, Team Solcellsproffsen