Den ultimata lösningen för energisjälvständighet i Stockholm
Upptäck de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med solpaneler och batterilagring i Stockholm. Spara pengar, minska ditt koldioxidavtryck och öka din energisäkerhet med framtidens energi-självständiga hushåll.
Varje dag så är det flera hushåll i Stockholm som går med i vår energiomställning och samtidigt blir sina egna elproducenter. De driver sina vitvaror, sina fordon och gaming-stationer allt med el som de själva har producerat. Endast med hjälp av solens kraft.
I den här artikeln så kommer vi prata mer om hur dagens ultimata solcellssystem ser ut för Stockholms villaägare.
Innehållsförtäckning:
- Vad innebär det rent praktiskt att vara sin egen elproducent?
- Kan jag ladda min elbil endast med solkraft?
- Kan jag försörja mitt hushålls energibehov om elnätet går ner?
- Finns det bidrag till att installera ett eget solcellssystem, och vad ingår?
- Varför energi-självförsörjande hushåll ökar i snitt med 14 % i försäljningsvärde
Vad innebär det rent praktiskt att vara sin egen elproducent?
Föreställ dig att du har två bensindrivna bilar, den ena har ni för att köra barnen till träningar, skola och andra aktiviteter. Den andra bruksbilen används till det den behövs. Kanske barnen får låna den ibland, kanske du tar den på ärenden när partnern underhåller barnen.
Barnens datorer går många timmar om dygnet, tvapparater och alla andra hushållsapparater jobbar flitigt för att betjäna era behov.
Månadskostnaden för hushållselen och bensinkostnaden hamnar på stadiga 17 000 kr i månaden. Där bensinkostnaden står för 10 000 kr.
Vissa veckor så klämmer det i lädret när vi ska tanka upp bilen fullt för andra gången.
Föreställ dig nu att du istället kommer hem till garaget, pluggar in laddkabeln i bilen, går in och sätter på tvn. Det är sista veckan i Juli och du tittar på din app som övervakar din elproduktion och konsumtion. Ni har ju trots allt haft lov och semester och levt rövare hela familjen med utflykter och övernattningar av barnens kompisar.
Du ser att elkostnaden för den här månaden har varit 3000 kr. Hur är det möjligt tänker du fortfarande efter 3 månader av ekonomiskt lugn. Du tittar på tv med barnen och på nästa morgon så går du ut till din uppvärmda tysta elbil som är fulladdad och redo att ta dig dit du behöver.
För många är det här verkligheten, och det är därför som solcells branschen är totalt överbelastad just nu.

Kan jag ladda min elbil endast med solkraft?
Du laddar inte bara mer effektivt med ett solsystem och laddbox utan även betydligt säkrare. Den gör det möjligt att styra och övervaka laddningen. En laddbox är byggd för att mäta och kontrollera laddningen och kan kommunicera om några problem skulle uppstå. Laddboxen stoppar även laddningen så fort elbilens batteri är fulladdat.
Men hur många laddar med endast solel? Det är inte så lätt som det låter. Först och främst så beror det på att solcellerena genererar mest el på dagen och minst på natten när du laddar bilen vanligtvis.
Stundtals kan du sälja solel och stundtals köpa el, samtidigt som du laddar din elbil med solel, när du har både solceller och en elbil. Trots detta är de flesta nöjda med situationen, eftersom de bidrar till förnybar energi i nätet, delvis kör på sin egen solel och köper förnybar el under tider då solcellerna inte producerar tillräckligt.
Kan jag försörja mitt hushålls energibehov om elnätet går ner?
För att kunna producera el till sitt hem även när elnätet är nere så behövs en växelriktare som har något som kallas för ö-drift funktion. Ödrift innebär att ett eller flera hushåll under ett elnätsbrott använder sin producerade el utan uppkoppling mot elnätets transmissionsnät.
Har man ett solcellssystem utan ödrift så kommer systemet av säkerhetsskäl att stängas ner för att elnätsbolagen skall kunna arbeta med elnätet utan att riskera att det finns spänning kvar i kablar.
Hur fungerar ödrift
För att solceller ska producera el även vid strömavbrott behöver en normal solcellsanläggning kompletteras med följande komponenter:
- Hybridväxelriktare: växelriktare som är kompatibel med batterier.
- Frånskiljare: brytare som kopplar bort anläggningen från elnätet.
- Eget jordtag: säkerställer jordning vid bruten PEN-ledare.
- Energilagring: vanligtvis i form av batterier.
För att upprätta en ödrift krävs både tekniska och regulatoriska förutsättningar. Ett anpassat elnät för ödrift, möjlighet till dödnätsstart och lokal produktion är exempel på tekniska förutsättningar som måste vara på plats.
Är det lönsamt med ödrift
Det korta svaret är nej, det är inte något som ett hushåll skaffar för att öka lönsamheten med sitt solcellssystem. Ödrift är något som installeras när det finns apparater i hushållet som tar skada om de blir utan ström eller i områden där strömavbrott är vanligt förekommande och därför ses det som värt den extra investeringen.
Vill du veta mer om hur du kan installera ett solcellssytem som kan egera oberoende av elnätet, lämna en offertförfrågan och skriv om dina frågor i kommentsfältet i slutet så hör vi av oss till dig och svarar personligen.
Skapa offertförfrågan
Skattereduktion för installation av solcellssystem
Från och med 1 januari 2021 kan privatpersoner få skattereduktion för installation av grön
teknik. Arbetskostnad och materialkostnad ger rätt till avdrag och avdraget får vara högst 15%. Man kan som mest få 50 000 kronor i skattereduktion för installation av grön teknik per år.
På Skatteverkets webbplats finns tjänsten ”Räkna ut skatt” där man kan göra en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion man kan få. För att kunna nyttja hela skattereduktionen krävs att man har betalat tillräckligt med skatt under året.
Det finns även vissa villkor i dessa avdrag där du till exempel kan göra avdrag på ett batterilager om du köper det i samband med ett solcellssystem, men inte när du köper det separat.
Varför energi-självförsörjande hushåll ökar i snitt med 14 % i försäljningsvärde
Husmarknaden är het. Solcellsintresset är hett. Båda tillsammans är jättehett.
Först och främst, oavsett vilken lösning du har så visar undersökningar tydligt på att husköpare hellre lägger ett bud på ett hus med solceller än ett utan. Enligt denna opinionsundersökning från Novus 2018 kan 71 % av svenskarna tänka sig att betala mer för ett hus med solceller.
En annan undersökning utförd av Axel Bolin och Vattenfall tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet kom fram till att ett hus med solcellssystem ökar försäljningsvärdet på huset i snitt med hela 14 %. Detta genom att jämföra 50 000 husköp varav 8000 hade solcellsinstallationer.
För att klargöra, enligt undersökningen av Axel Bolin, har du ett hus med försäljningsvärde av 4 000 000 kr, så skulle en solcellsinvestering öka de med ca 560 000 kr.
Du kan läsa en mer utförlig artikel om hur solceller ökar försöljningsvärdet på hus här.
Men samanfattningsvis så är det fortfarande väldigt lönsamt att investera i solceller, och med rätt installatör så får du även rätt möjligheter att kunna vara självständig och ha ett optimalt och framtidssäkrat Solcellssytem.
För att läsa mer om nya tekniker som exempelvis tillåter ett hushåll bli kompenserat för att låta sitt hemmabatteri använda sin kapacitet till att balansera elnätet. En tjänst framtagen av CheckWatt som kallas Currently. Läs mer om det i vår senaste artikel om batterilagring.
Vi tackar för ditt engagemang i energiomställningen, har du fler frågor och är intresserad av att installera ditt eget solcellssystem kan du lämna en offertförfrågan så hör vi av oss och svarar på alla dina frågor!
Varma hälsningar, Team Solcellsproffsen